Regelgeving voor de caravan
Als je gaat reizen met de caravan, dan is het essentieel om op de hoogte te zijn van de verschillende voorschriften en regels die van toepassing zijn op caravans. Van specifieke afmetingen tot snelheidsregels. De regelgeving kan variëren van land tot land en zelfs binnen nationale grenzen. In deze blog kijken we naar de regelgeving voor de caravans.
Veilig met de caravan onderweg
Als je met de auto met caravan de weg op gaat, dan moet je zorgen dat deze aan een aantal eisen voldoet om zo veilig mogelijk te rijden.
- Spiegels: Zorg voor voldoende zicht door het gebruik van caravanspiegels. Deze zijn niet altijd verplicht. Het gebruik van extra spiegels wordt verplicht wanneer de caravan breder is dan het trekkende voertuig. Je moet ervoor zorgen dat je volledig zicht hebt aan beide kanten. Als je geen caravanspiegels hebt, terwijl de caravan breder is dan het trekkende voertuig, dan riskeer je een boete.
- Gewichtsbeperkingen: Zorg ervoor dat je voertuig en caravan voldoen aan de wettelijke gewichtsbeperkingen. Dit omvat het totale gewicht van de combinaties en de asbelasting. De beladen caravan mag niet zwaarder zijn dan 75% van het gewicht van de beladen auto. Het gewicht voor de caravan is terug te vinden op het kentekenbewijs.
- Verlichting en signalering: Controleer of alle verlichting correct werkt, inclusief remlichten, richtingaanwijzers en kentekenplaatverlichting. Zorg ervoor dat de caravan voorzien is van de juiste reflectoren
- Remsysteem: Controleer of het remsysteem van de caravan goed functioneert.
- Verzekering: Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je de juiste verzekering hebt voor je auto en caravan. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij of er specifieke dekkingen nodig zijn voor het trekken van een caravan. Het is niet verplicht om een aparte caravanverzekering af te sluiten, maar het wordt wel aanbevolen.
Regelmatig onderhoud en zorgvuldige inspectie helpen bij een veilige en probleemloze reis met de caravan.
Gewicht & rijbewijs voor een caravan
Welke rijbewijs je nodig hebt voor je caravan hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht + het maximale laadvermogen. Het gaat dus niet alleen om het gewicht van de caravan zelf, maar ook om het maximale laadvermogen.
Met rijbewijs B mag je een caravan trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen). Je mag ook een caravan trekken van meer dan 750 kilo, als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Met rijbewijs B+ (code 96) mag je iedere caravan trekken als het gewicht van de auto en caravan samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).
Met rijbewijs BE mag je een caravan trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen). Onder bepaalde voorwaarden mag je ook een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).
Hoe hard mag je met een caravan?
De maximumsnelheid waarmee je met een caravan mag rijden, verschilt per land en kan ook afhangen van het type weg waarop je rijdt. Hier zijn de algemene richtlijnen voor enkele populaire vakantiebestemmingen:
- Snelheid met caravan Nederland: Op autosnelwegen geldt voor auto’s met een caravan een maximumsnelheid van 90 km/u. Als de combinatie meer is dan 3.500 kg geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.
- Snelheid België met caravan: In België geldt een maximumsnelheid van 120 km/u voor auto’s met een caravan op autosnelwegen. Als de combinatie meer weegt dan 3.500 kg dan geldt een limiet van 90 km/u.
- Snelheid caravan Duitsland: In Duitsland geldt een maximumsnelheid van 80 km/u voor auto’s met een caravan. Als je een TÜV Nord goedgekeurde aanhanger hebt, dan mag je 100 km/u.
- Snelheid caravan Frankrijk: In Frankrijk geldt een maximumsnelheid van 130 km/u voor auto’s met een caravan. Als de combinatie meer is dan 3.500 kg geldt een maximumsnelheid van 90 km/u.
Deze snelheidslimieten zijn algemene richtlijnen en het is altijd raadzaam de specifieke verkeersregels van het land waarin je reist te raadplegen. Bij een hoge maximumsnelheid in bepaalde landen, is het wel raadzaam om toch de maximumsnelheid van 90 km/u aan te houden, om zo veilig mogelijk op reis te gaan.