Luchtbed repareren: Hoe een luchtbed plakken?
Je hebt een ontspannen avond gehad op je comfortabele luchtbed, maar de volgende ochtend is het luchtbed leeg. Waarom loopt een luchtbed leeg? Hoe vind je dat kleine, geniepige lek? En nog belangrijker, hoe plak je een luchtbed op een effectieve manier? Deze gids geeft antwoord op deze vragen en biedt waardevolle tips voor het repareren van je luchtbed.
Waarom loopt een luchtbed leeg?
Loopt jouw luchtbed leeg? Dat is helemaal niet zo gek! Het is namelijk normaal dat nieuw PVC materiaal zich uitrekt, vooral tijdens de eerste paar keer dat je het luchtbed gebruikt. Dit uitrekken kan een indruk geven dat het luchtbed lucht verliest. Het materiaal past zich simpelweg aan onder je lichaamsgewicht, wat normaal is bij aanvang. We raden je aan om het luchtbed minstens 2 tot 3 keer op te pompen en telkens een aantal uur te laten rusten.
Daarnaast kan het ook te maken hebben met de temperatuur van de lucht zelf. Bij het opblazen van je luchtbed is de lucht vaak warm, waardoor het bed uitzet. Maar wanneer de nacht valt, koelt de omgevingslucht (en dus ook je luchtbed) af, wat ervoor zorgt dat de lucht in feite krimpt. Dit kan de indruk wekken dat je het luchtbed niet voldoende hebt opgeblazen of dat het leegloopt.
Hoe ontdek je een lek in een luchtbed?
Denk je dat je luchtbed lek is? Het identificeren van een lek in je luchtbed lijkt vaak op het zoeken naar een speld in een hooiberg. Geen zorgen, er zijn methoden beschikbaar om het lek snel op te sporen. Begin met het volledig oppompen van je luchtbed en luister zorgvuldig naar eventueel ontsnappende lucht. Een alternatieve methode is het onderdompelen van het luchtbed in een grote emmer of een bad met water. Zie je luchtbelletjes verschijnen? Dat is de plek van het lek. Ook kun je het luchtbed bevochtigen met zeepsop en wachten tot er ergens luchtbelletjes verschijnen.
Belangrijk is natuurlijk om te onthouden waar het gaatje zit. Zet bijvoorbeeld met een (watervaste) stift een stipje op het luchtbed, zodat je het niet kunt vergeten. Zodra je luchtbed is opgedroogd plak je het gaatje dicht.
Als je echter te maken hebt met een oud luchtbed dat leegloopt, zou de boosdoener ook een lekkend ventiel of poreus materiaal kunnen zijn. In dat geval kunnen kleine luchtmoleculen door het materiaal ontsnappen, wat resulteert in een merkbaar verlies van lucht. Je kunt in dit geval het luchtbed beter vervangen.
Hoe plak je een luchtbed?
Nu je het lek hebt gevonden, is het tijd om je luchtbed te repareren. Voor het repareren van je luchtbed heb je de juiste materialen nodig, waaronder een luchtbed reparatieset. Volg de onderstaande stappen voor het plakken van het luchtbed:
- Begin met het reinigen van het gebied rond het lek met een mild schoonmaakmiddel, zodat het luchtbed vetvrij en vuilvrij is.
- Droog het vervolgens grondig af.
- Indien je een velours luchtbed plakken wilt, kun je schuurpapier of een nagelvijl gebruiken om het velours oppervlak rondom het lek te verwijderen.
- Breng de lijm aan op het lek en plaats een reparatiepatch stevig op de plek. Indien je een zelfklevende reparatiepatch gebruikt, hoef je geen lijm aan te brengen op het lek.
- Druk de reparatiepatch stevig aan om ervoor te zorgen dat de pleister goed hecht en laat de lijm drogen volgens de instructies op de verpakking.
- Controleer het gerepareerde gebied op eventuele lekkages voordat u het luchtbed weer gebruikt.
- Houd er rekening mee dat als het lek zich in de naad bevindt, het niet gerepareerd kan worden en het luchtbed mogelijk niet meer bruikbaar is.
Zo simpel is het dus! Ga voorbereid op pad en neem altijd een luchtbed reparatiesetje mee.
Doe dit niet bij het repareren van een luchtbed
Luchtbed plakken met ducktape
Het lijkt misschien verleidelijk om een lek in een luchtbed snel te repareren met ducttape, vooral als je haast hebt of niet direct toegang hebt tot luchtbed reparatiesetjes. Echter, ducttape is niet de beste keuze voor het plakken van een luchtbed. Bij het gebruik van luchtbedden treden vaak drukverschillen en bewegingen op. Ducttape kan deze omstandigheden niet altijd goed aan, waardoor het na verloop van tijd kan loslaten of scheuren, met als gevolg dat het lek opnieuw kan ontstaan.
Luchtbed plakken met bandenplak
Er zijn mensen die zeggen dat je gewoon fietsbandenplaksel kunt gebruiken om je luchtbed te repareren. Wij raden echter altijd aan om de speciale solutielijm te gebruiken en niet het bandenplakspul. Fietsbanden zijn namelijk gemaakt van een ander type PVC dan luchtbedden. De kans is groot dat lijm die bedoeld is voor fietsbanden, of andere soorten lijm, niet goed genoeg hechten aan het materiaal van het luchtbed.