Fietsendrager monteren: instructies per type fietsendrager
Je fietsendrager monteren is, wanneer je het eenmaal gedaan hebt, heel simpel. Vaker hoef je enkel de fietsendrager nog te monteren en ben je klaar om op pad te gaan. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid op pad gaat, heeft onze specialist per type fietsendrager montagetips voor jou om je fietsendrager stevig te bevestigen. Handig toch?
Een fietsendrager monteren kan grofweg op 4 verschillende manieren: Trekhaak montage, Dissel montage caravan of vouwwagen, Dakmontage, Achterklep montage.
Snel naar een specifiek land navigeren? Klik dan op een van de volgende links:
Trekhaak Montage
Bevestiging van de fietsendrager op de trekhaak. Dit is de meest voorkomende manier en niet voor niets de populairste. Montage op de trekhaak is eenvoudig en stabiel en binnen een mum van tijd heb je de fietsen op de fietsdrager vastgezet.
Om je fietsendrager op de trekhaak te bevestigen, kun je het beste altijd de handleiding raadplegen. Ben je op zoek naar een eenvoudig te bevestigen fietsendrager, neem dan eens een kijkje bij de traditionele systemen van Twinny Load. Je zet de fietsendrager eerst losjes op de trekhaak. Daarna kun je de grote bout rustig aandraaien. Een licht klusje!
Daarnaast heeft Twinny Load ook een systeem waarbij je de fietsendrager over de kogel plaatst. Vervolgens houd je de fietsendrager in de hand en tegelijkertijd draai je dan de grote bout die aan de bovenkant van de fietsendrager (vlak boven de trekhaak) zit aan. Bij sommige Thule modellen moet je de fietsendrager over de kogel plaatsen, vasthouden en een grote hefboom overhalen, die parallel loopt aan je bumper.
Pluspunten
- Snelle montage
- Stevige bevestiging
- Geschiktk voor ook elektrische fietsen
Minpunten
- Trekhaak nodig
- Witte kentekenplaat nodig
Montage
Een trekhaak fietsendrager is eenvoudig te monteren, en de meest voorkomende type fietsendrager. Je kunt over het algemeen een trekhaak fietsendrager op de volgende manier monteren:
- Klem de fietsendrager op de kogel, gebruik hiervoor de bijgeleverde instructies.
- Stel de fietsendrager af voor betere klemming. Soms is het eenvoudig een moertje aandraaien, soms moet je met gereedschap onder de drager gaan liggen.
- Stop met afstellen totdat de klemkracht op de kogel is bereikt. Dit doe je door te kijken of je de fietsendrager kunt draaien. Zolang je makkelijk kunt draaien, moet je de klemkracht verder afstellen.
- Zet de hefboom op slot en andere eventuele veiligheidsonderdelen die voorzien zijn van een slot.
- Steek de stekker van de fietsendrager in de stekkerdoos naast de trekhaak.
- Monteer de witte kentekenplaat.
Heb je nog geen fietsendrager voor op je trekhaak? Bekijk ons volledige assortiment aan trekhaak fietsendragers.
Maximale kogeldruk fietsendrager
Wil jij weten of je de trekhaak niet te zwaar belast? Dan wil je weten wat de maximale kogeldruk is van je trekhaak. Deze is meestal in de bijgeleverde handleiding beschreven. De meeste trekhaken hebben een kogeldruk van 50 tot 75 kilo. Inclusief de fietsendrager, mag het gewicht niet overschreden worden.
Witte kentekenplaat
Bij een trekhaak fietsendrager heb je ook een witte kentekenplaat nodig. De witte kentekenplaat is voor de aanhangwagens met een maximaal toegestane maximum massa van minder dan 751 kg en aanhangsels zoals fietsendragers. De maximaal toegestane maximum massa is een optelsom van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van wat er maximaal in mag worden meegenomen (laadvermogen).
Monteren witte kentekenplaat
De montage van de kentekenplaten is eenvoudig. Zo kun je de witte kentekenplaat monteren met gebruik van een plaathouder. Je monteert de houder op de aanhanger en klikt de plaat eenvoudig in de houder.
Witte kentekenplaat laten maken
Heb je een witte nummerplaat op je fietsendrager nodig? Dan kun je bij een van onze Heuts of LKQ vestigingen terecht.
- Om een geldig kenteken te laten maken heb je twee dingen nodig:
- Origineel voertuigbewijs (deel 1 A + deel 1 B)
- Geldig legitimatiebewijs
- Als het voertuig niet op naam is: bedrijfspas en dit is dan voor de autoverkopers
Dissel Montage
Er zijn fietsendragers die speciaal zijn bedoeld voor montage op de dissel van de caravan. Echter, wil jij ook zonder caravan eropuit met de fiets? Dan kun je het beste een hulpstuk aanschaffen waarmee je een reguliere trekhaak fietsendrager kunt bevestigen. Op die manier kun je zowel de fietsendrager monteren op de dissel van je caravan, als op de trekhaak van je auto.
Een fietsendrager dissel is in verscheidene uitvoeringen verkrijgbaar. De lengte van je dissel bepaalt uiteindelijk of de fietsendrager op je caravan past. Dit is namelijk niet bij alle fietsendragers het geval. Je hebt namelijk minimaal 40 cm nodig om een fietsendrager op een caravandissel te monteren. Houd hierbij ook rekening met de afstand van de drager tot de dissel. Deze moet minimaal 85 cm zijn om je ervan te verzekeren dat de fietsendrager de auto niet raakt wanneer jij opeens een scherpe bocht moet maken.
Pluspunten
- Handig als je met caravan eropuit gaat
- Eenvoudige montage
Minpunten
- Montage niet bij alle dissels mogelijk
Monteren
Deze Pro-User Caravan Hulpstuk kun je eenvoudig monteren op de volgende wijze:
- Zet de U-beugel op de dissel zodat de klemplaat op de juiste plaats valt in de volgende stap.
- Bevestig de klemplaat met de bijgeleverde moeren (zonder te boren vast te schroeven aan de dissel)
- Hierna kun je een trekhaak fietsendrager monteren op het hulpstuk. Let op, dit specifieke hulpstuk is geschikt voor de Pro-User trekhaak fietsendragers.
Dak Montage
Fietsen kunnen erg stabiel op het dak vervoerd worden. Je moet wel rekening houden met het feit dat je de fietsen hoog moet plaatsen. Dit maakt het in sommige gevallen moeilijker. Daarnaast zal de auto wat meer brandstof verbruiken door de verhoogde weerstand. Een tweede punt waar je rekening mee moet houden, is dat je geen zware fietsen - zoals e-bikes - kunt plaatsen op een dak fietsendrager.
Pluspunten
- Geen last van zichtbelemmering
- Stabiel voor lichtgewicht fietsen
Minpunten
- Fietsen dienen op hoge plek te worden bevestigd
- Niet geschikt voor elektrische fietsen
Montage
Een dak fietsendrager kun je op verschillende manieren monteren. De montage instructies worden bijgeleverd. Er zijn verschillende manieren om een dak fietsendrager te monteren:
Montage aan het frame: montage aan het frame gaat door middel van een frameklem. Deze manier van montage wordt veelal gebruikt bij stadsfietsen en andere fietsen zonder een kwetsbaar frame. Doordat de klem op de dak fietsdrager zorgt voor puntbelasting wordt het niet aangeraden om op deze manier fietsen met een carbon frame te monteren.
Montage op de voorvork: montage op de voorvork wordt bij de meeste racefietsen gebruikt. Kenmerk van deze montage is dat het voorwiel wordt gedemonteerd van de fiets. Deze manier van montage is geschikt voor fietsen met een steekas en zonder steekas en alle wieltypes. Optioneel kun je ervoor kiezen om een wielhouder mee te bestellen, zodat het losse voorwiel niet in de kofferbak van je auto hoeft te worden opgeborgen.
Montage op het voorwiel: dit is de nieuwste vorm van montage. Bij deze vorm van montage wordt het voorwiel geklemd tussen 2 wielklemmen op de fietsendrager voor het dak. Dit betekent dat er helemaal geen contact is met het frame en dus wordt dit type montage aangeraden voor fietsen met een carbon frame.
Maximale daklast
Om de maximale daklast van je auto te berekenen, gaan we uit van 2 dingen:
- De maximale belading van de dakkoffer. Deze staat in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.
- De maximale daklast van je auto. Deze vind je in het instructieboekje van je auto.
Stel dat de auto een maximale daklast heeft van 70 kilo. De dakkoffer en dakdragers wegen 15 kilo. Dan is er nog 55 kilo over om de dakkoffer te vullen. Echter, houd rekening met de maximale belading van de dakkoffer: als deze maximaal 45 kilo is, overschrijd deze niet.
Om je dakkoffer zo efficiënt mogelijk te gebruiken, kun je deze handige inpaktips doornemen.
Achterklep Montage
Wil je graag een fietsendrager op je auto bevestigen, maar heb je geen trekhaak en zie je het niet zitten om een fietsendrager op het dak van je auto te plaatsen? Dan is de achterklep fietsendrager een uitkomst.
Een fietsendrager op achterklep bevestig je, zoals de naam het al zegt, op de kofferbakklep van je auto. Controleer altijd of de achterklep van je auto geschikt is voor het plaatsen van een achterklepfietsendrager. Sommige auto’s komen niet in aanmerking voor een dergelijke fietsendrager.
Fietsendragers voor de achterklep kunnen op twee manieren worden gemonteerd:
- Montage vergelijkbaar met de trekhaak fietsendrager
- Montage via een systeem waarbij je de fietsen in houders hangt. Fietsen met een damesframe hebben dan een extra adapter nodig.
Dit type fietsendrager is doorgaans niet geschikt voor het gewicht van elektrische fietsen. Achterklepdragers hebben een lager draagvermogen dan andere type fietsendragers.
Pluspunten
- Geen trekhaak nodig
Minpunten
- Fietsen dienen op hoge plek te worden bevestigd
- Niet geschikt voor elektrische fietsen
Stekker aansluitingschema's
Wanneer je jouw fietsendrager hebt bevestigd, is het belangrijk dat ook de verlichting werkt. Onder andere de knipper- en remlichten kun je aansluiten via de stekker. Er zijn verschillende soorten stekkers, hier gaan we dieper in op de 7-polige en 13-polige stekkers en het aansluitschema. Het aansluitschema heb je nodig wanneer je een nieuwe stekkerdoos monteert aan de bedrading. Op die manier zitten de juiste draadjes in de juiste polen.
7-polig aansluitschema
Een 7-polige stekker aansluiten gaat relatief eenvoudig. Een 7-polige stekker voorziet in richtingaanwijzers, remlichten, achterlichten en mistachterlicht. Een 7-polige stekker heeft geen continustroomdraad (nodig voor bijvoorbeeld binnenverlichting of koelkast in caravan) en geen achteruitrijlicht. Onderstaand zie je het aansluitschema van en 7-polige stekker:
7-polig aansluitschema
Geel: Richtingaanwijzer links
Blauw: Mistachterlicht
Wit: Massa
Groen: Richtingaanwijzer rechts
Bruin: Achterlicht rechts + kentekenplaat verlichting + voorlicht
Rood: Remlichten links + rechts
Zwart: Achterlicht links + voorlicht
13-polig aansluitschema (Jaeger)
13-polige stekkers zijn er in diverse uitvoeringen. Hier gaan we dieper in op de Jaeger variant. De 13-polige stekker biedt dezelfde functies als een 7-polige stekker, met daarbij de continustroomdraad en het achteruitrijlicht. Hierdoor is de 13-polige stekker ook geschikt als je bijvoorbeeld een caravan wilt aansluiten. Bij fietsendragers met een 13-polige aansluiting is het voordeel dat je geen verloopstekker nodig hebt. De meeste auto’s hebben namelijk tegenwoordig een 13-polige aansluiting. Onderstaand zie je het aansluitschema van een 13-polige stekker:
13-polig aansluitschema
Bij 13-polig geldt tot en met nr. 7 dezelfde aansluiting. Daarna:
Grijs: Achteruitrijverlichting
Bruin/Blauw: Permanente stroomdraad binnenverlichting
Bruin/Rood: Laadkabel voor caravanaccu/koelkast
Wit/Rood: Eventueel massa
Geen kleur/streep: Geen bestemming
Zwart/Wit: Massa t.b.v. contacten 9 t/m 12