post-image-alt-wet-en-regelgeving-fietsendrager

Fietsendrager - regels om veilig op weg te gaan

Bij het plannen van een fietsvakantie kijk je ook naar de wet- en regelgeving rondom het vervoeren van je fiets op je fietsendrager. Of je nu op zoek bent naar informatie over landspecifieke regels, of algemene regels rondom het rijden met een fietsendrager in Nederland: ons doel is om duidelijkheid te scheppen en je te helpen met het voorbereiden van een zorgeloze reis. Lees de actuele wet- en regelgeving om veilig op weg te gaan.

Snel naar een specifiek onderdeel navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Algemene regels fietsendrager

Wanneer je op pad gaat - of het nu een weekendje weg is, of een vakantie van 3 weken - is het heerlijk als je jouw fiets kunt meenemen. Je hebt meer vrijheid en kunt leuke plekken verkennen waar je met de auto niet komt. Wanneer je in Nederland met een fietsendrager onderweg bent, houd rekening met de volgende veiligheidsregels:

Fietsendrager regels in het buitenland

Wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat, kunnen de regels voor rijden met een fietsendrager anders zijn dan in Nederland. De meest populaire landen voor een fietsvakantie hebben wij daarom voor jou op een rij gezet met de belangrijkste regels.

Regels Frankrijk

Als je op vakantie gaat naar Frankrijk met een fietsendrager gemonteerd op je auto, moet je rekening houden met het volgende:

  • De fietsendrager achterop je auto mag aan beide zijden niet meer dan 20cm uitsteken
  • Wanneer de fietsendrager de achterlichten en reflectoren blokkeert, moet de fietsendrager voorzien zijn van een verlichtingsbalk (of eigen verlichting van fietsendrager)
  • Wanneer de fietsendrager de kentekenplaat blokkeert van jouw auto, moet je een witte kentekenplaat op je fietsendrager bevestigd hebben
  • Breng een witte NL-sticker aan op je fiets of fietsendrager. De sticker mag niet op de kentekenplaat plakken

Regels Italië

Bij Italië gelden net wat andere regels dan in Frankrijk. In Italië moet je rekening houden met het volgende als je een fietsendrager op je auto gemonteerd hebt:

  • De fietsendrager achterop je auto mogen aan beide zijden niet meer dan 30cm uitsteken
  • De fietsendrager moet voorzien zijn van een markeringsbord voor Italië, ook als er geen fietsen op zijn gemonteerd en als de fietsendrager ingeklapt is
  • Wanneer de fietsendrager de achterlichten en reflectoren blokkeert, moet de fietsendrager voorzien zijn van een verlichtingsbalk (of eigen verlichting van fietsendrager)

Regels Spanje

Bij Spanje gelden dezelfde regels als bij Italië:

  • De fietsendrager achterop je auto mogen aan beide zijden niet meer dan 30cm uitsteken
  • De fietsendrager moet voorzien zijn van een markeringsbord voor Italië, ook als er geen fietsen op zijn gemonteerd en als de fietsendrager ingeklapt is
  • Wanneer de fietsendrager de achterlichten en reflectoren blokkeert, moet de fietsendrager voorzien zijn van een verlichtingsbalk (of eigen verlichting van fietsendrager)

Regels Duitsland

Als je op vakantie gaat naar Duitsland met een fietsendrager gemonteerd op je auto, moet je rekening houden met het volgende:

  • De auto mag inclusief fietsendrager niet breder zijn dan 2,55 meter.
  • De fietsendrager achterop je auto mag niet meer dan 1,5 meter uitsteken
  • Achteruitrijlicht en mistlicht zijn verplicht op de fietsendrager
  • Wanneer de fietsendrager de achterlichten en reflectoren deels of volledig blokkeren, moet de fietsendrager voorzien zijn van een verlichtingsbalk (of eigen verlichting van fietsendrager)
  • Wanneer de fietsendrager de kentekenplaat deels of volledig blokkeert, moet je een witte kentekenplaat op de fietsendrager monteren
  • Breng een ovale witte NL-sticker aan op je fietsendrager. Deze sticker mag niet op je witte kentekenplaat plakken

Fietsendrager regels Nederland

Deze wetgeving en regels hebben betrekking op fietsendragers op auto’s wanneer je in Nederland rijdt.  

  • De maximale kogeldruk mag niet worden overschreden. Kijk van tevoren goed wat de maximale kogeldruk is van jouw trekhaak. In onze keuzehulp kun je meer lezen over het berekenen van de maximale kogeldruk
  • De fietsen mogen aan beide kanten van de auto niet meer dan 20cm uitsteken
  • Er mogen niet meer fietsen op de fietsendrager dan bedoeld is. Als een fietsendrager een rek heeft voor 2 fietsen, mogen er dus maximaal 2 fietsen op bevestigd worden
  • Je kentekenplaat dient te allen tijde zichtbaar te zijn. Wanneer dit niet het geval is, plaats een witte kentekenplaat op de fietsendrager
  • De verlichting van je auto moet goed zichtbaar zijn. Is dit niet het geval, moet je fietsendrager voorzien zijn van een verlichtingsbalk (of eigen verlichting van fietsendrager)

Maximale snelheid met een fietsendrager

Een fietsendrager is een accessoire en wordt niet gezien als een aanhanger. Dit houdt in dat er dus geen verandering plaatsvindt in de maximale snelheid die je mag rijden. Maar, er worden per fietsendrager wel maximale snelheden aanbevolen vanuit de fabrikant om problemen te voorkomen. Deze vind je terug in de handleiding van het product. 

Is een fietsendrager verzekerd?

Of een fietsendrager verzekerd is hangt af van je polis en verzekeraar. Wanneer je een aanrijding krijgt met een fietsendrager die op de trekhaak is gemonteerd, kan deze al snel beschadigd raken. Of je een vergoeding krijgt is dan natuurlijk afhankelijk van welke partij schuld is aan de aanrijding. Heb je een paaltje geraakt? Dan adviseren we je goed de clausule te controleren op meeverzekerde accessoires. Vraag altijd bij je verzekering na of je fietsendrager verzekerd is.

Rode bord met witte streep - markeringsbord

Het vierkante rode bord met een witte streep voor je fietsendrager noemen we een markeringsbord. Een markeringsbord is niet altijd verplicht bij een fietsendrager.

Je bent in Europa verplicht een markeringsbord te monteren wanneer de lading meer dan 1 meter in de lengte uitsteekt (zowel voor- als achterkant) of als de lading meer dan 10 cm uitsteekt in de breedte (personenauto's uitgezonderd).

Markeringsbord in Spanje en Italië
In Spanje en Italië ben je wel te allen tijde verplicht een markeringsbord op je fietsendrager te hebben.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht