camper-winterklaar-maken-post-image

Camperstalling: Hoe kan ik mijn camper winterklaar maken?

Camperstalling: Hoe kan ik mijn camper winterklaar maken?

De winter komt eraan, en dat betekent dat het tijd is om je camper klaar te maken voor de koude maanden. Een camper vraagt om zorgvuldig onderhoud voordat hij de winterstalling in gaat, zodat je volgend seizoen zonder problemen weer de weg op kunt. In deze blog bespreken we stap voor stap hoe je je camper winterklaar maakt.

Voordat je naar de stalling gaat

1. Zorg dat de camper verzekerd is

Je camper moet altijd verzekerd zijn, ook tijdens de winterstalling. Mocht er onverhoopt schade ontstaan, dan ben je in ieder geval goed gedekt.

2. Laat een onderhoudsbeurt doen

Een kleine onderhoudsbeurt voor de winter is een slim idee. De autodealer kan onder andere de koelvloeistof controleren en eventuele kleine problemen verhelpen. Zo voorkom je dat je camper met defecten de hele winter stil blijft staan.

3. Vul de camper brandstoftank

Winterdiesel is anders samengesteld dan zomerdiesel. Zomerdiesel kan bij koude temperaturen gaan 'vlokken', wat de brandstofleidingen verstopt en problemen veroorzaakt bij het starten van de motor. Vul de tank daarom vóór de stalling volledig met winterdiesel, premium diesel, blauwe diesel of HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). Rijd een korte afstand om ervoor te zorgen dat de brandstofleidingen gevuld zijn, en vul vervolgens de tank helemaal af. Dit voorkomt condensvorming in de tank, wat op lange termijn problemen kan opleveren.

4. Maak de camper schoon

Zet je camper altijd schoon in de stalling, zowel van binnen als van buiten. Vuil dat blijft zitten, kan lastig zijn om later te verwijderen. In onze blog “Camper schoonmaken: Tips voor het wassen van je camper” lees je meer over het poetsen en onderhouden van je camper. Overweeg ook een waxlaag voor extra bescherming tegen vuil en weersinvloeden.

Zorg ook dat de luifel droog is, voordat je jouw camper opbergt. Rol de luifel pas op nadat je deze grondig hebt laten drogen in de buitenlucht. Als het buiten vochtig is of regent, laat de luifel dan binnen drogen.

5. Tap de boiler en leidingen af

Voordat je camper de winterstalling in gaat, is het belangrijk om de volledige waterinstallatie af te tappen om schade door bevriezing te voorkomen. Begin met het aftappen van de schoon- en vuilwatertanks en vergeet niet de leidingen in de keuken, badkamer en douche. Zet daarna de warmwaterkranen open om de leidingen leeg te laten lopen.

Als laatste stap tap je de boiler af. Dit doe je door de veiligheids- of vorstbeveiliging in te schakelen. Hierdoor wordt de boiler via de aftapkraan geleegd. Controleer of het water volledig is afgetapt. Laat de kranen open staan, zodat de leidingen kunnen ventileren en eventuele achtergebleven vocht kan verdampen.

Extra tip: Vergeet niet de waterpomp uit te schakelen en zorg ervoor dat alle stankafsluiters en de pomp volledig geleegd zijn. Dit helpt om vorstschade aan je waterinstallatie te voorkomen.

6. Maak de toiletreservoirs leeg

Een belangrijk onderdeel van het winterklaar maken van je camper is het schoonmaken en legen van het chemisch toilet. Begin met het volledig legen van de toiletcassette op een daarvoor geschikte plaats, zoals een speciaal dumpstation. Spoel de cassette goed door met schoon water om achtergebleven afvalresten te verwijderen. Gebruik vervolgens een speciale reiniger voor chemische toiletten om kalkaanslag en bacteriën te bestrijden. Vergeet niet de spoelwatertank ook goed door te spoelen en te reinigen. Laat de cassette na het schoonmaken droog en open staan om eventuele restvocht te laten verdampen, zodat er geen schimmelvorming optreedt tijdens de winterstalling. Meer hierover vind je in onze blog "Tips voor het legen en schoonmaken van een chemisch toilet".

7. Verwijder de gasflessen

Gasflessen kunnen gevaarlijk zijn en mogen in veel stallingen niet aanwezig zijn. Haal ze uit je camper en berg ze veilig op.

8. Verhoog de bandenspanning

Verhoog de bandenspanning met 0,5 tot 1 bar om vervorming te voorkomen. Controleer de maximale druk op de zijkant van de band. Zorg ervoor dat de spanning weer op het juiste peil is voordat je gaat rijden in het voorjaar. Controleer ook direct de reserveband, zodat je tijdens je volgende trip niet voor verrassingen komt te staan.

Bij de stalling

1. Onderhoud van accu’s

Als je camper tijdens de stalling aangesloten kan worden op 230V, is het handig om de handleiding te raadplegen of de camper continu op netspanning mag blijven staan. Dit kan de huishoudaccu en soms de motoraccu op peil houden. Is dit niet mogelijk, dan kun je overwegen om de accu af te schakelen door de minpool los te nemen of gebruik te maken van een accuschakelaar (ook wel massaschakelaar genoemd). Dit voorkomt dat de accu leeg raakt tijdens de stalling.

Bij langdurige stalling is het ook een optie om de accu mee naar huis te nemen en aan een druppellader te koppelen.

2. Zet ramen en deuren op een kier

Zet de ramen en binnendeuren op een ventilatiestand om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Vergeet niet ook de koelkast en kastjes op een kier te laten staan voor voldoende luchtcirculatie. Zo blijft de camper goed geventileerd tijdens de winterstalling.

3. Draai de uitdraaisteunen uit

Als je camper uitgerust is met uitdraaisteunen, is het belangrijk om deze te gebruiken wanneer de camper in de stalling staat. De uitdraaisteunen helpen niet alleen om de camper stabiel te houden, maar ontlasten ook de banden. Door de steunen uit te draaien, verminder je de druk op de wielen, wat vervorming van de banden tijdens een lange stilstand kan voorkomen.

4. Zet de kussens omhoog

Om muffe luchtjes en schimmel te voorkomen, zet je de kussens rechtop zodat ze goed kunnen luchten.

5. Zet de camper niet op de handrem

Gebruik de handrem niet tijdens langdurige stalling, omdat dit kan leiden tot vastzittende remvoeringen. Bij langdurig stilstaan kan de remvoering aan de remtrommel of -schijf plakken, waardoor je bij vertrek moeite hebt om in beweging te komen. Als de remmen vastzitten, forceer dan niets, omdat dit de remvoeringen kan beschadigen. Plaats liever een stopblok voor één van de wielen om de camper op zijn plaats te houden en zet de camper bij voorkeur in de neutrale stand (vrij).

6. Zet de ruitenwissers los van het glas

Plaats een kurk of ander voorwerp tussen de ruitenwissers en het glas om vervorming van de ruitenwisserbladen te voorkomen.

7. Zet het voertuig goed op slot

Beveilig je camper goed door het gebruik van een wielklem en extra sloten. Dit verkleint de kans op diefstal.

8. Gebruik een leveler voor de banden

Levelers zijn hulpmiddelen die worden gebruikt om de camper op een vlakke ondergrond te zetten, zodat deze stabiel en waterpas staat. Ze zijn vooral handig op ongelijke oppervlakken en helpen voorkomen dat de camper scheef staat.

9. Gebruik een camperhoes

Optioneel kun je een camperhoes gebruiken om je camper tegen weersinvloeden te beschermen. Vermijd plastic hoezen, die de lak kunnen beschadigen en schimmelvorming bevorderen. Benieuwd welke camperhoes geschikt is voor jouw camper? Lees dan onze blog ”Veelgestelde vragen over camperhoezen”.

Extra tips

  • Controleer het koelsysteem op antivries en zorg dat het goed is afgevuld.
  • Let op de ruitensproeiervloeistof: vervang de zomervloeistof door winterbestendige vloeistof.
  • Gebruik siliconenspray om deurrubbers en die van de afvaltank in te vetten, zo blijven ze soepel en gaan ze langer mee.
  • Haal alle levensmiddelen uit de camper om ongedierte te voorkomen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie en leeg de vochtvreters regelmatig als je deze gebruikt.
  • Neem foto’s van je camper voordat je hem in de stalling zet, zodat je eventuele schade in de stalling kunt aantonen.

Door deze checklist te volgen, zorg je ervoor dat je camper de winterstalling zonder problemen doorkomt. Wanneer het voorjaar aanbreekt, kun je direct weer veilig de weg op!

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht