kamperen-winter-met-tent-post-image

Tips voor winterkamperen met de tent

Tips voor winterkamperen met de tent

Winterkamperen met de tent is een fantastische manier om de natuur te verkennen. De rust, besneeuwde landschappen en frisse lucht maken het een magische ervaring. Maar kamperen in de winter vereist wel extra voorbereiding en een goede uitrusting om de kou te trotseren. Hier zijn enkele handige tips zodat jij succesvol en comfortabel kan winterkamperen met de tent.

Kies de juiste tent

Niet elke tent is ideaal voor winterse omstandigheden. Het is dus belangrijk om een goede tent te vinden die geschikt is voor kamperen in de winter. Een katoenen tent ademt, waardoor je minder last hebt van condens aan de binnenzijde van het tentdoek. Maar als het katoen eenmaal nat en bevroren is, dan wordt deze zwaar en stug. Met een tent van polyester of nylon heb je hier geen last van, deze is licht van gewicht en glad. Het tentdoek neemt geen vocht op en daardoor kan je sneeuw en ijs gemakkelijk van de tent schudden. Dit materiaal is wel gevoelig voor condens aan de binnenkant. Je kan dit voorkomen door goed te ventileren en een model kiezen met afsluitbare binnentent.

Verder is het verstandig om rekening te houden met het formaat van de tent. Hoe kleiner de tent, hoe makkelijker deze op te warmen is met je eigen lichaamswarmte. Kies echter niet voor een te kleine tent, want je wilt niet tegen de binnentent aan liggen.

Kies de juiste locatie om de tent op te zetten

Zorg ervoor dat je tent op een stevige en vlakke ondergrond staat. Schep zoveel mogelijk sneeuw weg voordat je de tent opzet. Leg een stuk plastic onder je tent, zodat het grondzeil niet vastvriest. Ook is het slim om een isolerende deken of een tenttapijt in de tent te gebruiken, dit houdt namelijk optrekkende kou tegen. Verder werken standaard haringen vaak niet in bevroren of losse sneeuw. Gebruik daarom ook de juiste haringen, zoals stalen haringen, spijkerharingen, schroefharingen of speciale sneeuwharingen.

Ventilatie om condensatie te voorkomen

In de winter kan vocht van je adem snel opbouwen in de tent en bevriezen, wat tot vervelende kou leidt en de tent vochtig maakt. Je kan een aantal maatregelen nemen om condens te verminderen. 

Kies ten eerste een tent met meerdere ventilatieopeningen zodat er voldoende lucht kan circuleren. Het is verstandig om altijd te blijven ventileren, zelfs bij extreme kou. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar een klein beetje ventilatie helpt om een drogere en daardoor warmere tent te behouden. Verder is het ook slim om een tent met losse binnentent aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat het vocht van binnenuit niet direct in contact komt met de kou aan de buitenkant, waardoor condensatie wordt geminimaliseerd. Verder is het verstandig om natte en vochtige kleding zoveel mogelijk buiten de tent, in elk geval buiten het slaapgedeelte, te houden.

Een goede slaapzak en slaapmat zijn cruciaal

Een slaapzak die geschikt is voor temperaturen onder het vriespunt is essentieel. Kijk daarom goed bij het uitzoeken van een slaapzak naar de comforttemperatuur. Daarnaast heeft de voering en model ook invloed op de warmte die in de slaapzak blijft. Weet je niet zeker wat voor slaapzak je moet aanschaffen? Lees dan meer in de volgende blog: Slaapzak winterkamperen: Welke slaapzak voor koude temperaturen?

Een goede slaapmat is minstens zo belangrijk: luchtbedden zijn vaak te koud, dus kies voor een isolerende slaapmat van schuim of een zelfopblazende mat met een hoge R-waarde. Dit zorgt ervoor dat de kou van de grond niet je slaap verstoort. Wil je meer weten over de R-waarde van een slaapmat? Lees dan onze blog: Welke R-waarde slaapmat.

Zorg voor de juiste brandstof en kookuitrusting

Als je buiten gaat koken, bedenk je dan dat een gasbrander met butaan minder goed werkt in koude temperaturen. Overweeg daarom een brander die op vloeibaar brandstof werkt, zoals benzine of petroleum. Deze branders blijven beter werken bij lage temperaturen. Neem daarom ook altijd lucifers mee, aangezien gasaanstekers hetzelfde probleem hebben. Verder verbruikt je lichaam in de winter meer energie om warm te blijven, dus zorg voor calorierijke voeding zoals noten, gedroogd fruit, havermout en warme dranken.

Geniet van de sneeuw en rust

Winterkamperen biedt een bepaalde rust die je niet in andere seizoenen vindt. Neem de tijd om te genieten van de natuur en stilte om je heen. Trek er op uit voor een winterwandeling en geniet. Winterkamperen kan een uitdagende maar belonende ervaring zijn. Met de juiste voorbereiding en uitrusting kun je genieten van het prachtige winterlandschap en de frisse lucht zonder kou te lijden. Wil je meer weten over hoe je jezelf warm kan houden tijdens het kamperen? Bekijk dan onze blog: Tips tegen kou tijdens het kamperen.

Al 60 jaar vertrouwd

14 dagen herroepingsrecht