Een filterpomp zorgt ervoor dat het zwemwater helder en schoon blijft, zodat je de hele zomer door kunt genieten van schoon zwembadwater. Zonder een filterpomp wordt het water al snel troebel. Vuil hoopt zich op, bacteriën vermenigvuldigen zich en algen krijgen vrij spel om te groeien. In deze blog leggen we jou uit hoe lang de pomp van het zwembad moet draaien om de waterkwaliteit op peil te houden.
Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:
Het is van belang dat de zwembadpomp dagelijks aanstaat, met name in de zomer. Stel dat je in de ochtend en middag wil zwemmen, kun je de zwembadpomp het beste tussen de zwempartijen door aanzetten. Gebruik je het zwembad een dag niet? Zet de zwembadpomp dan overdag tijdens de warmste uren aan in verband met mogelijke algengroei.
We raden je af om de zwembadpomp te laten draaien in de winter. Bij temperaturen onder de 5 graden Celsius is het beter om het zwembad af te breken om schade aan de pomp en het zwembad te voorkomen. Wil je meer weten over het het winterklaar maken van je zwembad? Lees dan onze blog "Hoe kan ik het best mijn zwembad schoonmaken en opruimen?" voor handige tips!
Hoe lang moet de pomp van mijn zwembad draaien?
Hoe lang moet een filterpomp aan staan? Dit hangt af van het formaat van het zwembad en de capaciteit van de pomp. Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad of Bestway zwembad dagelijks wordt gefilterd.
Daarnaast is het raadzaam de zandfilterpomp of filterpomp te laten draaien tijdens de warmste uren van de dag. Algen zijn namelijk dol op warm, stilstaand water. Algengroei treedt dan ook voornamelijk in de zomer op. Met een zwembadpomp of voorkom je vuil zwemwater door algen, schimmels en bacteriën.
Onderstaand overzicht toont hoe lang een Intex zwembadpomp of Bestway zwembadpomp aan moet staan om de inhoud van het zwembad volledig te filteren, per pomp en per type zwembad. Je kunt de tijdsduur met 2 uur verlengen indien er sprake is van extreme weersomstandigheden of veelvuldig gebruik van het zwembad. Wij adviseren om de pomp niet langer dan 10 uur per dag te laten draaien, omdat je anders de levensduur van de pomp kunt verkorten.
In de tabel beschrijven we eerst hoe lang de vijf filterpompen minimaal moeten draaien per zwembad en daarna de vier zandfilterpompen. Om welke pomp het gaat, zie je aan de pompcapaciteit. De capaciteit van jouw (zand)filterpomp staat vermeld op zowel de verpakking als handleiding.
Hoe kan ik de timer instellen van de zandfilterpomp?
De Intex zandfilterpompen beschikken over een digitaal display met een handige duurtimer. Met deze digitale tijdschakelaar kun je ervoor zorgen dat de zwembadpomp iedere dag het aantal uren draait dat jij instelt.
Hoe werkt automatisch filteren met jouw Intex zandfilterpomp?
Je kunt de duurtimer instellen van 1 tot 12 uur, met telkens 1 uur interval. De Intex zandfilterpomp pomp onthoudt de ingestelde timer en start na 24 uur (vanaf de ingestelde tijd) automatisch opnieuw. Stel je de timer bijvoorbeeld in op 4 uur, dan zal de pomp na 20 uur opnieuw starten. Stel je hem in op 6 uur, dan start hij na 18 uur weer opnieuw. Ook kun je ervoor kiezen de zandfilterpomp continu te laten filteren door middel van de functie ‘FP’ op het display.
Wat is het verbruik van een zandfilterpomp
Het verbruik van een zwembadpomp hangt af van het type filterpomp (cartridge filterpomp vs zandfilterpomp), het formaat van jouw zwembad en de duur dat de pomp aanstaat. Daarnaast kunnen de stroomkosten per huishouden verschillen.
Een indicatie van de energiekosten is 0,30 euro per kWh.
1 kWh staat gelijk aan 1000W. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het stroomverbruik per Intex en Bestway zwembadpomp.
Even belangrijk als een goede zwembadpomp, is het toevoegen van chloor of zout. Deze middelen bestrijden bacteriën die de pomp niet uit het water kan filteren. Meer weten over onderhoud? Je leest het in onze blog over zwembadwater onderhoud. Uiteraard probeer je vuil zwembadwater te voorkomen maar mocht het toch gebeuren, lees je in de blog "Hoe troebel zwemwater weer helder krijgen?" wat je kunt doen om de balans te herstellen.