Barbecueën op gas - de startershandleiding
Het grote voordeel van een gasbarbecue is dat hij snel op temperatuur is. Daarbij verstel je de temperatuur heel eenvoudig en nauwkeurig met de draaiknop. Omdat je met een gasbarbecue nauwelijks last van rook hebt, is hij ook geschikt voor in een binnenplaats. Bovendien heb je een gasbarbecue snel schoongemaakt. Als je dit soort barbecue voor de eerste keer gebruikt, kan het handig zijn om een startershandleiding te hebben. Van het aansteken van de barbecue tot het roken op een gas bbq: onze specialist heeft dit allemaal voor je op een rij gezet, van A tot Z.
Een gasbarbecue heeft een aantal voordelen, waardoor het een populaire keuze is voor veel barbecuefans. Een gasbarbecue:
- Is snel op temperatuur
- Is eenvoudig schoon te maken
- Heeft bijna geen rookvorming
- Heeft nauwkeurige temperatuur controle
Snel naar een specifiek onderdeel om direct aan de slag te gaan? Klik op een van onderstaande koppen:
Welke gas voor BBQ?
Bij het gebruik van een gas bbq, heb je uiteraard een gasfles of gascartouche nodig. Om te weten bij welke gas bbq welk gas hoort, dien je altijd de bijgeleverde instructies van je barbecue te kijken.
De meest gebruikte gas voor een gas bbq is propaangas. Propaangas heeft een lager kookpunt dan butaangas, rond de -40 graden Celsius. Om deze reden is propaangas ook geschikt als het buiten wat kouder is, zoals bijvoorbeeld tijdens een winterbarbecue. Welk gas jij uiteindelijk kiest, hangt ook af van je voorkeur.
Daarnaast is gas voor bbq in verschillende maten verkrijgbaar. Zie onderstaande tabel welk formaat voor jouw situatie geschikt is:
- Gascartouche. Geschikt voor kleine kooktoestellen en is dankzij het compacte formaat makkelijk mee te nemen.
- 5 kg gasfles. Geschikt voor regelmatig gebruikt bij gas- en campingkooktoestellen. Dankzij het formaat ook eenvoudig mee te nemen.
- 10kg gasfles. Geschikt voor grote gasbarbecues en buitenkeukens. Populairste keuze onder fanatieke gasbarbecue-gebruikers.
Gasdrukregelaar
Een gasdrukregelaar is bedoeld om butaan- of propaangasflessen op een gasbarbecue aan te sluiten. Let erop dat bij de Campingaz barbecues vooral propaangas wordt gebruikt. Bij Heuts kun je ook speciale Campingaz gasdrukregelaars aanschaffen.
Aansluiting Gasbarbecue
Voor de eerste keer kan het even zoeken zijn om de gasfles makkelijk aan te sluiten. Let erop dat je altijd een gasdrukregelaar installeert tussen de gasfles en de barbecue.
Om je snel op weg te helpen, heeft onze barbecue specialist deze 10 snelle stappen om veilig gas op je gasbarbecue aan te sluiten:
- Controleer verzegeling op de gasfles. Niet verzegeld? Terug naar de winkel.
- Controleer de gasdrukregelaar op eventuele beschadigingen.
- Controleer of alle knoppen van de gasbarbecue uit staan.
- Zet de gasfles rechtop en op een vlakke ondergrond.
- Sluit de gasdrukregelaar aan op de gasfles.
- Span de drukregelaar aan met de hand.
- Koppel de gasslang vervolgens ook aan op de barbecue.
- Draai de gaskraan open.
- Kijk of de gasfles en gasdrukregelaar aan beide kanten goed is aangesloten door de verbindingen met wat zeepsop in te smeren.
- Ontstaan er bellen? Dan is het niet goed aangesloten.
- Zet voorzichtig de barbecue aan en kijk of de branders goed ontsteken. Pas dan de temperatuur van de branders aan naar de gewenste kooktemperatuur.
Tip: Na ontsteking van de gasbarbecue kun je deze enkele minuten voorverwarmen met de deksel gesloten. Op deze manier heb je de barbecue op de juiste temperatuur als je begint met koken.
Belangrijke informatie: Zorg ervoor dat je het gastoestel alleen in de buitenlucht gebruikt. Gasbarbecues en gasflessen hebben goede ventilatie nodig.
Uitzetten Gasbarbecue
Als je klaar bent met barbecueën, en de barbecue hebt uitgezet, zorg ervoor dat je eerst de gastoevoer van de fles sluit voordat je de gastoevoer naar de barbecue sluit. Zet de gasfles altijd rechtop in een goed geventileerde plaats. Zorg ervoor dat gasflessen niet worden blootgesteld aan direct zonlicht of temperaturen boven de 50°C.
Verbruik Gasbarbecue
Hoeveel gas je uiteindelijk verbruikt, ligt aan verschillende factoren: welke barbecue je hebt en hoe lang je op hoge of lage temperatuur gaat grillen. Gemiddeld kun je zeggen dat een buitenkeuken barbecue ongeveer 600 gram per uur kan gebruiken als deze op vol vermogen draait. Een kleinere gasbarbecue gebruikt ongeveer 200 gram per uur op vol vermogen.
Gasdruk bij Nederlandse barbecues
In Nederland is de gasdruk die wordt gehanteerd in gasflessen en gascartouches 30mBar, in Duitsland 50mbar. Houd hier dus rekening mee als je bijvoorbeeld in Duitsland op vakantie gaat, of je van plan bent om een apparaat op gas in Duitsland te kopen. Als je een 30 mbar setje gebruikt op een 50 mbar apparaat, dan is er te weinig druk en zal het apparaat niet werken. Doe je het andersom, dus gebruik je een 50 mbar drukregelaar op een installatie van 30 mbar, dan heb je kans op steekvlammen door te veel druk.
Smaak van gasbarbecue gerechten
Bij een gasbarbecue proef je meer de smaak van hetgeen wat je hebt gegrild. Wil je met je gas bbq een authentieke houtskoolsmaak, kun je ervoor kiezen om rookhout te gebruiken op je gas bbq.
Roken op Gasbarbecue
Een authentieke barbecuesmaak kun je ook op een gas bbq nabootsen. Je kunt namelijk rookhout op een gas bbq gebruiken. Zo creëer je op je gas bbq een heerlijke rooksmaak voor je gerecht:
- Kies de houtsnippers die passen bij het gerecht.
- Week de houtsnippers eerst goed in water - zeker 1 uur - om te voorkomen dat het hout verbrandt.
- Schudt overtollig water van de houtsnippers af.
- Verwarm de barbecue voor tot ten minste 250–260° C.
- Plaats de houtsnippers (in een smoker box) boven een van de branders, zodat hij wordt blootgesteld aan directe warmte.
- Sluit het deksel van de barbecue en laat de rook eerst opbouwen.
- Hierna verlaag je de temperatuur tot 130°C - de ideale rook-temperatuur.
- Plaats nu je ingrediënten op het grillrooster.
Ben jij klaar om een heerlijke rooksmaak te geven aan je gerechten? Bij Heuts kun je kiezen uit verschillende rookhout-smaken:
Gasbarbecues en indirect barbecueën
Bij het indirect barbecueën op een gasbarbecue plaats je de gerechten op de barbecue zonder dat deze direct boven de vlam komen te liggen. Deze methode van grillen is geschikt voor gerechten die langer dan 25 minuten nodig hebben om te garen. Indirect grillen is ook geschikt voor gerechten die snel aanbranden.
Snel aan de slag om indirect te bbq’en op je gasbarbecue:
- Zorg ervoor dat alles goed is aangesloten zoals eerder genoemd stappenplan “aansluiten gasbarbecue”.
- Open de deksel van je barbecue.
- Draai voorzichtig de gasfles open en draai na ongeveer 1 minuut de branders open.
- Sluit de deksel.
- Laat de barbecue 15 minuten voorverwarmen, of totdat deze een temperatuur heeft bereikt van 260°C – 287 °C.
- Stel nu alleen de buitenste branders in, zet de branders in het midden uit.
- Sluit de deksel en wacht totdat de barbecue de gewenste temperatuur heeft bereikt. Dit kan per gerecht verschillen.
- Plaats het gerecht op het midden van het rooster.
Tip: Gerechten zoals kip kun je het beste plaatsen in een aluminium opvangbak met een beetje water. Op deze manier kan het druipende vet niet verbranden. Bovendien kun je van het vocht en vet een jus of saus maken.
Weber gas bbq gebruiken
Om een Weber® gasbarbecue aan te steken, open je eerst het deksel, zodat de gasdampen zich niet in de kuip ophopen.
Draai vervolgens langzaam de kraan van je propaan gasfles helemaal open en wacht een minuut tot het gas door de gasleiding stroomt.
Zet vervolgens de branders aan en zet ze allemaal op hoog.
Sluit het deksel en verwarm de grill 10 tot 15 minuten voor.
Als de temperatuur rond de 250-300°C is, gebruik dan een lange borstel om de grillroosters schoon te maken. Stel vervolgens de branders in op de voorgestelde grillmethode en de temperatuur aangegeven in het recept.