Je elektrische terrasverwarming ophangen
Een terrasverwarmer is heerlijk als je nog even wil genieten van je terras terwijl de temperaturen langzamerhand gaan dalen. Ook tijdens de frissere avonden, is een terrasverwarmer een aangename uitkomst. We krijgen vaker de vraag hoe je een terrasverwarmer aan de wand monteert. De specialist heeft daarom een handig stappenplan voor je, inclusief advies om veilig je wandheater op te hangen.
Terrasverwarming ophangen
Een wandheater is perfect voor de kleinere buitenruimtes. Omdat je deze terrasverwarming ophangt aan de muur of een wand, heb je meer ruimte om lekker te loungen op bijvoorbeeld je balkon. Wil je weten hoe je jouw terrasheater kan ophangen in jouw ruimte? Dan hebben wij een aantal handige tips!
De beste plek voor je terrasverwarmer
Bij het plaatsen of ophangen van je terrasverwarmer, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de beste plek voor je terrasverwarmer te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de ruimte, of hoe hoog je de terrasverwarming moet plaatsen voor optimale warmtestraling. Als je een terrasverwarmer buiten plaatst, kan er namelijk ook warmte verloren gaan door bijvoorbeeld een koude wind. Houd hier dus ook rekening mee bij het plaatsen van je terrasverwarming.
Tip: de beste plaats voor je terrasverwarmer is de plek waar je de straling richting je gezicht hebt. Zo voel je direct de warmte.
Belangrijk om te weten
Wanneer je een terrasverwarmer hebt aangeschaft, houd in ieder geval rekening met de volgende zaken:
- Zorg ervoor dat er voldoende vrije ruimte is rondom de terrasverwarmer.
- Indien het om een staande terrasheater gaat, kies dan een gelijke ondergrond waarop de terrasheater stabiel staat. Hierdoor voorkom je dat de terrasverwarmer kan omvallen.
- Zorg ervoor bij wandmontage dat je de standaard meegeleverde beugels gebruikt. Zo kun je veilig je terrasheater ophangen.
Twijfel je over de montage van je gasheater of elektrische terrasverwarmer? Neem gerust contact op met onze klantenservice.
De richtlijnen voor het ophangen van elektrische terrasverwarmers
Bij het ophangen van je terrasheater zijn er een paar richtlijnen waarmee je rekening kunt houden, zoals de afstand vanaf de grond, of hoeveel ruimte boven de terrasverwarmer moet blijven. Onderstaand vind je handige richtlijnen voor het plaatsen van je terrasverwarmer.
Ophanghoogte vanaf de grond
Elke terrasheater heeft een ander vermogen, hierbij is het belangrijk om per wattage te kijken welke ophanghoogte de juiste is. In de tabel is de beste ophanghoogte per wattage te vinden.
Ophanghoogte vanaf het plafond
Bij het ophangen van je wand terrasverwarming, kun je het beste rekening houden met een afstand van 40-45 centimeter vanaf het plafond. Bij een plafond van gipsplaat, beton of steen is er weinig brandrisico. Houd echter rekening met materialen zoals polycarbonaat platen of een zonneschermdoek.
Richtlijnen met betrekking tot brandbare materialen
Om veilig van je terrasverwarmer te genieten, zijn er een aantal richtlijnen die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Er dient een minimale afstand tot brandbare materialen te staan in de bijgeleverde handleiding. Mocht dit niet het geval zijn, houd dan de standaard richtlijn aan van minimaal 75 cm boven de terrasverwarmer - en minimaal 100 cm aan de zijkant - vrij te houden. De algemene ophanghoogte dient volgens Europese normen minimaal 2 meter van de vloer te zijn. Dit kan per terrasverwarmer variëren.
Terrasverwarmer op hout monteren: mag dat?
We krijgen regelmatig de vraag of je jouw elektrische terrasverwarmer veilig aan een houten wand mag monteren. Dit is zeker mogelijk! Houd er wel rekening mee dat je de standaard meegeleverde beugels gebruikt bij het monteren van je terrasverwarmer aan je houten wand. Deze zorgen ervoor dat je de juiste afstand houdt tot het (houten) plafond.
Aansluiten elektrische terrasverwarmer
Bij de montage van elektrische terrasheaters is het van belang om rekening te houden met de veiligheid. Onderstaand tref je enkele specifieke tips voor de montage van elektrische terrasverwarmers.
- Zorg ervoor dat het stroomnetwerk de stroom van de terrasverwarmer aankan. Jouw totale vermogen van één stroomgroep mag thuis niet hoger zijn dan 3.600 watt. Zodra het vermogen boven dit getal uitkomt, slaan je stoppen door. Reken dus van te voren uit hoeveel vermogen er op één stroomgroep staat.
- Start je elektrische terrasverwarmer (indien hij meerdere standen heeft) in op de laagste stand. Je terrasverwarmer verbruikt namelijk tijdens het opstarten veel meer stroom, dit noemen we het piekvermogen. Dit duurt maar 1 seconde en toch is dat soms net genoeg om de stoppen door te laten slaan. Er is namelijk 2 tot wel 10 keer extra vermogen nodig tijdens zo’n piekmoment.
- Sluit niet meerdere terrasverwarmers aan op één stroomgroep. Door de piekmomenten van de terrasverwarmers kunnen de stoppen doorslaan.